Delårsrapport 1. halvår 2013

14/08/2013

Nogle hovedpunkter

  • NORDEN opnåede i 2. kvartal et driftsresultat før afskrivninger og salgsavancer (EBITDA) på USD 4 mio. (USD 31 mio.). Resultatet var på linje med forventningerne og bragte 1. halvårs EBITDA op på USD 13 mio. (USD 81 mio.).

  • Markedet er fortsat udfordrende, ikke mindst inden for tørlast, men der er små tegn på bedring blandt andet i form af et forbedret spotmarked. 1. halvårs pengestrømme fra driftsaktiviteter udgjorde USD 35 mio. (USD 72 mio.).

  • NORDENs udnyttelse af de attraktive nybygningspriser manifesterer sig i nybygnings-betalinger på USD 106 mio. i 1. halvår. Efter provenu fra salg af skibe blev pengestrømmene fra investeringsaktiviteter samlet på USD -76 mio. (USD -51 mio.).

  • Rederiet fortsætter investeringerne i brændstoføkonomiske ECO-skibe. Udover de kontraheringer, som blev omtalt i delårsrapporten for 1. kvartal, har Rederiet langtidsindbefragtet yderligere 3 Panamax-skibe med købsoption, hvoraf de 2 er ejet i joint venture. Dermed er de samlede kontraheringer oppe på i alt 19 skibe siden oktober 2012, og den samlede ECO-flåde i ordre udgør nu 28 skibe.

  • NORDEN rådede ved kvartalets udgang over likvider og værdipapirer på USD 485 mio. samt uudnyttede kreditfaciliteter på USD 197 mio.

  • Efter afskrivninger på USD 19 mio. blev det primære driftsresultat (EBIT) i 2. kvartal USD -16 mio. (USD 10 mio.), hvilket også var som forventet.

  • Tørlastafdelingen drog fordel af den positionering af skibe til den sydamerikanske høst, der blev foretaget i 1. kvartal 2013. EBITDA blev USD -2 mio. i 2. kvartal, hvilket afspejler en bedre underliggende indtjening end 1. kvartal, der var positivt påvirket af engangsindtægter på USD 9 mio. Forbedringen af indtjeningen ventes at fortsætte ind i 3. kvartal.

  • Tankafdelingens EBITDA for 2. kvartal blev på USD 8 mio., hvilket var bedre end ventet. Resultatet er en konsekvens af et forbedret spotmarked, hvor den tilbage-vendende sæsonmæssige afmatning var mindre udtalt end normalt. Spotindsejlingen for MR lå på USD 15.798 pr. dag i 2. kvartal.

  • Som følge af det bedre spotmarked i begge segmenter har skibsværdierne stabiliseret sig. Mæglervurderingerne af de skibe, NORDEN ejede gennem hele kvartalet, er uændrede, og der er begyndende tegn i markedet på, at skibsværdierne stiger.

  • NORDEN forventer gradvist bedre markeder i begge segmenter og har derfor ikke øget sin dækning i forhold til udgangen af 1. kvartal. Særligt de store skibstyper Capesize og Post-Panamax er godt positioneret til at drage fordel af et forventet stigende marked mod slutningen af året og i 2014.

  • NORDEN fastholder forventningerne til årets resultat med et EBITDA på koncernniveau på USD 15-45 mio. 

 

Selskabsmeddelelse nr. 30

 

"2013 er som forventet et udfordrende år. Efter et brutalt 1. kvartal er indsejlingen dog blevet lidt bedre i 2. kvartal, og denne tendens er fortsat ind i 3. kvartal. Mens raterne er under pres, udnytter NORDEN de lave nybygningspriser og fortsætter investeringerne i nye brændstofeffektive ECO-skibe, der vil give en væsentlig konkurrencefordel, når de leveres, og raterne normaliseres.” Adm. direktør Carsten Mortensen