Delårsrapport 1. halvår 2012

15/08/2012

Nogle hovedpunkter

  • På trods af fortsat udfordrende markedsvilkår i både tørlast og produkttank skabte NORDEN som forventet et solidt driftsresultat (EBITDA) på USD 81 mio. i 1. halvår 2012. Justeret for engangsindtægter er driftsresultatet 5% bedre end 1. halvår 2011.
  • Det er især Tørlastafdelingens fokus på langsigtet afdækning og vækst i lastevolumen, der har bidraget til indtjeningen i 2. kvartal. Tørlast skabte et EBITDA på USD 30 mio., mens Tankafdelingen bidrog med et EBITDA på USD 4 mio. i et svagt marked.
  • Pengestrømme fra driften var USD 72 mio. og dermed 9% bedre end 1. halvår 2011.
  • Det primære driftsresultat (EBIT) før nedskrivninger var USD 10 mio. i 2. kvartal og USD 35 mio. i 1. halvår 2012, hvilket er 13% lavere end samme periode sidste år. Forskellen skyldes primært øgede afskrivninger som følge af en større flåde af ejede skibe.
  • Markedsværdierne på skibene faldt yderligere med 5% i løbet af 2. kvartal. Ved udgangen af kvartalet lå mæglervurderingerne af Rederiets skibe inklusive joint ventures USD 105 mio. under de regnskabsmæssige værdier og kostpriser for nybygninger. Rederiet har foretaget nedskrivningstest og har ikke fundet behov for yderligere nedskrivninger.
  • Efter kvartalets udløb har NORDEN indgået aftale om nybygning af 2 Handysize produkttankskibe fra GSI værftet. Skibene har et væsentligt lavere brændstofforbrug end sammenlignelige skibe i markedet og understøtter dermed Rederiets strategiske fokus på brændstofeffektivitet. Derudover har Rederiet – også efter kvartalets udløb – solgt 2 Handysize tørlastskibe, hvilket har en positiv likviditetseffekt på USD 42 mio.
  • Den totale teoretiske Net Asset Value (NAV) faldt i 2. kvartal til DKK 228 pr. aktie mod DKK 237 ved starten af kvartalet. Faldet skyldes primært lavere skibsværdier.
  • Afdækningen i Tørlast er fortsat høj – 89% for resten af 2012 – mens Tankafdelingen har afdækket 28% af kapaciteten.
  • NORDEN fastholder forventningerne til EBITDA på USD 110-150 mio., mens forventningerne til CAPEX justeres til USD 80-100 mio

 

Selskabsmeddelelse nr. 14

 

Adm. direktør Carsten Mortensen udtaler:
"Som forudset viser 2012 sig at være et udfordrende år for shippingbranchen. På den baggrund er jeg tilfreds med, at vi lever op til forventningerne og leverer et solidt driftsresultat og cash-flow. Jeg glæder mig samtidig over, at vi takket være en stærk økonomi er i stand til at udnytte de lave skibspriser til at investere i nye og mere brændstofeffektive skibe."